kaaisjouwers wandelingen

Schipperszoon en schrijver Frank Antonie van Alphen vertelt over die tijd waarin schepen met de hand werden geladen en gelost. Verhalen over dit hardwerkende, ruige volk worden tijdens een anderhalf uur durende wandeling door de schrijver op onnavolgbare wijze uit de doeken gedaan.
De wandelingen worden georganiseerd vanuit het Besiendershuis, een van de zeldzame historische panden in de benedenstad, waar vijf eeuwen geschiedenis nog werkelijk voelbaar zijn.
Rond het interbellum waren ze hooguit nog dertig man sterk en losten en laadden ze schepen met de hand, aan de kade en in de Waalhaven. De kaaisjouwers tilden vrachten tot tachtig kilo zwaar uit de scheepsruimen en sleurden deze naar de wal. Nog tot in het begin van de jaren zestig werd op deze manier gewerkt. De losarbeiders leefden onder barre omstandigheden met hun gezinnen in de Benedenstad.
Schipperszoon en schrijver Frank Antonie van Alphen ging op zoek naar hun leven en vond verbazingwekkend veel verhalen en anekdotes over dit ruige volk. Hij schreef een boek: De Kaaisjouwers, een hard leven aan de Waal.
Aan de hand van De Kaaisjouwers, een hard leven aan de Waal, organiseert Frank Antonie stadswandelingen. Een oprecht eerbetoon aan de sterke mannen die nooit voldoende waardering hebben gekregen voor hun belangrijke bijdrage aan de Nijmeegse welvaart. Een welvaart waarin ze zelf nooit hebben mogen delen.