RN7 maakt documentaire over totstandkoming Kaaisjouwersfilm

Na het verschijnen van zijn boek “De Kaaisjouwers, een hard leven aan de Waal”, waagt de Nijmeegse schrijver Frank Antonie van Alphen zich nu aan zijn eerste kortfilm. Onderwerp: de “Europese Kaaisjouwer”. Over dat speurwerk naar historische beelden maakt RN7 een documentaire.

Beeldmateriaal

Het hele productieproces komt aan de orde. Frank Antonie wordt op de voet gevolgd in zijn zoektocht naar bewegend Kaaisjouwersbeeld en support voor het maken van de film. De focus ligt op beeldmateriaal uit het interbellum en van kort na de Tweede Wereldoorlog. Bewegend beeld uit een tijd dat vissers nog zeilden en op schepen kolen werden geschept om vooruit te kunnen komen. De “dockworkers” in Engeland, land van de kolenschepen bij uitstek, leidden zo’n beetje hetzelfde leven als de losarbeiders in Nijmegen en de rest van Europa.

Toen in 1936 Koningin Wilhelmina de eerste verkeersbrug in Nijmegen opende, veranderde het turbulente leven op de Waalkade voorgoed. Het met de rivier de Waal verbonden gevoel verdween uit de Benedenstad. Goederen werden vanaf toen over de weg en per spoor vervoerd. En zo ging dat overal. Ook door de komst van kranen en andere gemechaniseerde arbeid, verloren de losarbeiders hun werk. In Rotterdam, in Hamburg, Liverpool en Nijmegen.

Contact

Tot nu toe kwamen rond de 20 films, waarop sjouwers te zien zijn, boven water. Bent u in bezit van filmmateriaal van Kaaisjouwers? Bezoek dan www.dekaaisjouwers.nl of mail frankantonie@planet.nl

← Terug naar Schrijver