Carnaval der Zielen, een Loflied op de Zot

Waarom carnaval? Hoe is het ontstaan, die optocht der zotten en lanterfanten die zich verkleed vol laten lopen? Om later naar huis te kunnen kruipen. 

Kruipen? Bedoel je niet: rondrijden in de Blauwe Schuit, dat schip op wielen?! Vele schilders legden hen – soms op surrealistische wijze – vast, de fuifnummers, de leeglopers. De zwervers en gedegenereerde speellieden die vrouwen bezwangerden als de man van huis was. Tijdens carnaval zitten we allemaal in hetzelfde schuitje, in “The Ship of Fools”. 

En dat sprak Frank Antonie van Alphen wel aan, schippers-zoon die hij is – tegenwoordig droogmatroos, want schrijver te Nijmegen. Hij zal u het nodige vertellen over de aanzet voor dat spektakelfeest dat carnaval heet. In zijn voordracht “Carnaval der Zielen”. 

  • Lezing
  • 26 februari, Aswoensdag
  • aanvang lezing 20:00
  • entreeprijs €6,00, inschrijven lezing via peter@gebroedersvanlymborch.nl
  • locatie Gebroeders Van Lymborch Huis, Burchtstraat 63, Nijmegen

Voor de luisteraar zal nog een mooie prijs zijn te winnen: een ingelijste schets van het gelijknamige beeldverhaal waar Frank Antonie ooit het scenario voor schreef. Afsluitend zal hij nog de idiote toestanden beschrijven op het narrenschip waarop hij jarenlang zelf als binnenvaartmatroos werkte. “Sluis, jongens, sluis! Met de staart tussen de benen strompelen we naar buiten, de castrerende kou in. Het begint te sneeuwen. En hard. Met een stuk in je kraag merk je daar echter weinig van. Vrolijk schaatsen we naar voren, over het parcours van het gangboord. Naast het gangboord schommelt een ijskoude maan.” 

← Terug naar Schrijver