Een geslaagde landing

Het was de “Nacht van de Zachte Landing”. Voor die gelegenheid werd ik door het Besiendershuis uitgenodigd. Om iets over de maanlanding van 24 juli 1969 te komen vertellen. Die beleefde ik een halve eeuw geleden, samen met onze matroos en mijn ouders, aan boord van onze Frankie-A. Mijn hart steeg op, bonzend richting keel. De klopsignalen vertelden: de mens is op de maan geland! Vijftig jaar later mocht ik daar nu dus, op uitnodiging, verslag van maken. Vervolgens werd dat verhaal, “Moonlight Serenade”, verbeeld. Besiender Jan Wieger van den Berg, maker van de kortfilm: ‘Het begon met een klein montage-experimentje doordat de (door quarantainemaatregelen) geleegde agenda mij daarvoor de ruimte gunde. Het Besiendershuis moet zich onderdompelen, en ook een beschermende cocon zijn, waarin mooie cultuurprojecten kunnen ontstaan. Die zoektocht, en de uitvoering van die projecten, hebben vaak te maken – naar mijn gevoel – met een geheel eigenzinnig rondspeurende focus. Een waarnemen dat andere zaken ziet en zichtbaar maakt. Anders dan het reguliere, en het dagelijks oppervlakkig rondkijken. Dat bracht mij op het idee van de microscopische beelden van het onderwaterleven in een sloot. Daarin ligt een UFO uit 1525 ondergedompeld, ons Besiendershuis.’ 

‘Een van de mooie momenten tijdens die zachte nachtlanding was de bijdrage van schrijver Frank Antonie van Alphen. Ik vond op mijn harde schijf opnamen van Glenn Miller’s “A Moonlight Serenade”. Met wat knutselwerk zat ineens zijn orkest in het Besiendershuis en lag het huis ondergedompeld in water. Dat experiment stuurde ik naar Frank Antonie. Daarna ontstond het idee zijn verhaal aan die filmclip te koppelen.’ 

Verschillende tussenlandingen werden gemaakt voordat de kortfilm eindelijk op de bestemming arriveerde. Jan-Wieger en ik pingpongenden wat ideeën en suggesties heen en weer en bekeken en beluisterden het resultaat daarvan. Dat kunt u nu ook doen. Klik bovenstaande link aan en neem een duik in een verleden dat de globe op haar kop zette. Waarbij de mensheid die nacht heel even dacht: nu wordt het voor altijd vrede.

← Terug naar Schrijver